18 Ocak 2013

Kestaneli Lahana Sarması


Kestaneli Lahana Sarması

1 adet lahana (3-4 kg kadar)
250 gr iri kestane
2 büyük soğan
200 ml zeytinyağ
1/3 cup dolmalık fıstık (1/3 su bardağı)
1/3 cup kuş üzümü (1/3 su bardağı)
2 cup pirinç (2 su bardağı)
1,5 limonun suyu
1 tbsp şeker (1 yemek kaşığı)
1 tsp tarçın (1 tatlı kaşığı)
1 tsp nane (1 tatlı kaşığı)
Yeni bahar, karabiber ve tuz
1 demet dereotu
1 tsp biber salçası (1 tatlı kaşığı) (isteğe bağlı)
2 tbsp nar ekşisi  (2 yemek kaşığı) (isteğe bağlı)


Öncelikle lahananın kök kısmını bıçak yardımı ile iyice kesiyoruz. Genişçe bir tencerede önceden kaynattığımız suya lahananın kök kısmı alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Alt yapraklar yumuşadığında ters çevirip üst yapraklarında pişmesini sağlıyoruz. Soğuk suya aldığımız lahanamızın yapraklarını tek tek ayırıp ortasında kalan damar kısmını bıçakla kesip temizliyoruz. Damar kısımlarını dolmayı pişireceğimiz tencerenin altına döşüyoruz ki dolmalar dibine tutmasın.

Diğer taraftan kestaneleri iyice haşlıyoruz. Hiç bir yerini kesmiyoruz olduğu gibi haşlıyoruz. Yaklaşık 30 dakika. Haşlanıp soğuyan kestaneleri soyuyoruz. İyice ezmeyin dolmanın içinde kestaneler ağıza gelecek büyüklükte olmalı.

Soğanı, fıstğı, zeytinyağda iyice kavur. Soğanlar iyice kavrulunca içine yıkanmış pirinci ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.  Pirinç biraz kavrulunca kuş üzümünü ekle ve kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan pirinçlerimize tuz, şeker, yenibahar, tarçın ve karabiber ekliyoruz. (Bu aşamada orjinal reçeteye sadık kalmayıp biber salçası ve nar ekşisi ekledim.)
Üzerine 2 cup (2 su bardağı) kadar sicak su, 2 tatlı kaşığı nane, 1 limonun suyunu ekliyoruz, kaynayınca altını en kısığa alıyoruz. Suyunu çekince altını kapatıp demlenmesini sağlıyoruz. Demlenen dolma içimize ince kıyılmış dereotunu ve iri kıyılmış kestanelerimizi ekleyip ezmeden karıştırıyoruz. 

Lahanalarımızı sardıktan sonra tencereye sıkı bir şekilde yerleştiriyoruz. 3 cup kaynar suyun içerisine 1/4 cup  (1/4 su bardağı) zeytinyağını, 1/2 limonun suyunu, 1  tsp (1 tatlı kaşığı) tuzu, koyup iyice karıştırdıktan sonra lahanaların üzerine gezdiriyoruz. **Tencereyi hafif yan yatırınca su görünecek. Dolmaların üzerine pişme esnasında açılmaması için ısıya dayanıklı ağır bir tabak koyuyoruz. Kaynayınca altını en kısığa alıyoruz. Yaklaşık 1 saat ya da 1 saat 15 dk pişiriyoruz.

***Çok keyifli, çok özel sofralarda ikram edildiğini biliyorum. Bursalı olanlar biliyorlardır. Ama benim çok yeni tanıştığım bir lezzet. Reçete için sevgili Özge'nin anneciğine Leyla Yalazı'ya çok teşekkür ediyorum. İlk kez onun elinden yedim. Pardon hakkını yemeyeyim sevgili Özge ve annesi Leyla Hanımın elinden yedim.:)))) Mutlaka deneyin derim. Hem adı hem kendisi pek bir hoş.

Hiç yorum yok: