18 Ocak 2013

Ay Çöreği



Malzemeler:

Hamuru:
3 cup un
1/2 cup sıvıyağ
1/2 cup süt
1/2 paket yaş maya (20 gr)
3 tbsp şeker
1 çimtik tuz
+Ilık su
İç Harcı:
350 gr kakaolu kek
1 cup iri öğütülmüş ceviz
1/2 cup çekirdeksiz kuru üzüm
1/2 cup süt
1 tsp tarçın
4 tbsp yaban mersini reçeli (isteğe kalmış herhangi bir reçel hatta bal)

İlk olarak daha önceden hazırladığımız kakaolu keki elimizle hamur hale  getirmeden ezmeden ufalıyoruz. İçerisine diğer malzemeleri ekleyip karıştırarak iç harcını elde ediiyoruz. Şayet kekinizi 2-3 gün önceden yaptıysanız daha güzel oluyor.

Hamur malzemelerini karıştırıp azar azar ılık su ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Küçük ay çörekleri yapmak istiyorsak ceviz, büyük ay çörekleri yapmak istiyorsak yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıyoruz. Koparttığımız parçaları şekilde görüldüğü üzere önce 1-2 mm kalınlığında açıp iç harç koyuyoruz. Ben ceviz büyüklüğünde parçalar koparttım 1-1,5 yemek kaşığı kadar iç harç koydum. Hamuru rulo yapıp ay şekli veriyoruz.



Ay şekli verdiğimiz çöreklerimizin üzerine önce çırpılmış yumurta sarısı daha sonra da file badem serpiyoruz. File bademleri serptikten sonra üzerlerine elinizle hafifçe bastırınız ki pişince dökülmesinler.:))



Çöreklerimizi tepside üzerlerine strech film örtüp, mutfak havlusuna sararak mayalanmaya bırakıyoruz. Yaklaşık 40-45 dakika sonra kıvamını bulmuş olacaktır. Mayalanan çörekler 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

***Burada ki tadım komitemin son derece büyük olduğunu ve komiteden ay çöreklerimin geçer not aldığını da söylemeden edemeyeceğim. :)))) Şayet ay çöreği seviyorsanız. Bu tarif o tarif biz büyük bir keyifle yedik sizlerede öneriyorum. İç harcını gelecek sefere biraz daha fazla koymayı orta kısmını daha tombul yapıp en uçlarına kadar iç harç koymayı planlıyorum. Mayalı bir hamur olduğundan içine koyduğunuz çok gibi görünen iç harç pişince iç harç konusunda cimri davrandığnızı düşündürüyor. :)))

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de istiyoruuuuuuuuuuuuum.
Tülay