18 Ocak 2013
Dereotlu Naneli Poğaça
Malzemeler:
100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
100 gr yoğurt
100 ml sıvıyağ
100 gr beyaz peynir
1/2 demet dereotu
3-4 dal taze nane
1 tsp tuz (1 tatlı kaşığı)
2 tbsp şeker
1 paket kabartma tozu (10 gr.)
2 yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine sürmek üzere ayırıyoruz)
Alabildiğince un
Çörekotu
Tereyağ, yoğurt, yumurta, tuz, şeker, kabartma tozu, peynir ve yumurtayı iyice karıştırıp pürüzsüz bir hale getiriyoruz. Daha sonra ince kıyılmış nane ve dereotunu karışıma ekliyoruz. Karışımın üzerine yavaş yavaş un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Hazırladığmız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayarak yağlı kağıt veya silikon serili tepsimize sıralıyoruz. Üzerine daha önceden ayırdığımız yumurta sarısını sürüp çörekotu serperek önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.
***Şeker miktarını 1 yemek kaşığı (1 tbsp) olarak da kullanabilirsiniz. 2 yemek kaşığı şeker ile hafif tatlımsı bir hamur elde ediliyor. Bizim ailenin damak zevkine bu şekli çok uygun.:))) Ilık ikram etmenizi öneriyorum. Hafta sonu kahvaltısı için son derece keyifli.
***Bu sabah uyandığımda soğuk havanında etkisiyle kahvenin yanında şöyle sıcacık yumuşacık bir dereotlu poğaça olsada yesek diye düşündüm. Şans bu ya dolapta ihtiyacım olan herşey vardı. Bana düşen malzemeleri birleştirip bir poğaça yapmaktı. Biraz ondan biraz bundan derken ortaya tamda istediğim gibi bir poğaça çıktı. Maya mı kabartma tozu mu karar veremedim. Beklemek gerekmeyeceğinden kabartma tozunu kaba boşaltıverdim. Gelecek sefere mayalı yapıp 1 tatlı kaşığıda mahlep koyup ev halkını mis gibi mahlep kokuları ile uyandırmayı planlıyorum.:))) Olur'a bilmeyen vardır diye söylüyorum. Hani sabahları pastanelerin önünden geçerken missss gibi bir koku gelir kendimizi frenleyemeyip girer ve sıcacık poğaçalardan alırız ya işte o mis gibi kokunun nedeni mahleptir. Asla vazgeçemeyeceğim harika bir baharat. Kilo alma nedenlerimizden birisidir bence mahlep. :)))
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder