29 Mart 2013

Elmalı Pay





Malzemeler
Hamuru İçin:

1 cup irmik (1 su bardağı)
2 1/2 cup un
1/3 cup zeytinyağ
1 paket instant maya
1 tbsp şeker (1 yemek kaşığı)
1 tsp tuz (1 tatlı kaşığı)
Ilık su

İç Harcı
4-5 adet elma
1 cup iri çekilmiş ceviz
2/3 cup şeker
1/2 limon veya portakal kabuğu rendesi
Tarçın

Hamur malzemelerini karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hep söylediğim gibi lütfen tuzu en son ekleyin ki hamurunuz yeterince kabarsın.Üzerini strech film ile kapattığınız hamur kabını mayalanmak üzere bir kenara alıyoruz. Mayalanacağı ortamın sıcak olmasına dikkat ediniz. Yaklaşık 1 saat sonra istenilen sonuca ulaşacaksınız.

Diğer tarafta elmanın kabuklarını soyup iri rendeliyoruz. Şeker, tarçın, limon kabuğu rendesi ve ceviz içi ile güzelce harmanlıyoruz. Şeker, tarçın ve ceviz miktarını damak zevkinize göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz. İç harç kesinlikle pişirilmiyor.

Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya ayırıyoruz. 2/3 ünü  pay kabına koyduğumuzda kenarlardan sarkacak şekilde merdane marifeti ile açıyoruz. Pay tepsisini hafif zeytinyağ ile iyice yağlıyoruz yağlayıp açtığımız hamuru, hamur ile tepsinin arasında hava kalmayacak şekilde yerleştiriyoruz. Hazırladığımız iç harcı hamurumuzun üzerine yayıyoruz. Kalan 1/3 lük hamurumuzu tepsimizden daha büyük ölçüde açıp ruletle şeritler halinde kesiyoruz. Kestiğimiz şeritleri kafes görüntüsü verecek şekilde pay tepsisinin üzerine yerleştiriyoruz. En son üzerine zeytinyağ ile inceltilmiş yumurta sarısı sürüyoruz. Daha önceden 200 C derecede ısıttığımız fırınımızda üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkan payımızın üzerine önce havlu peçete örtüp ardından mutfak havlusu ile iyice sarıyoruz.

Beraberinde 1 top vanilyalı dondurma ile servisini yapıyoruz.:))


Ben bu malzeme ile 2 kiş tepsisi pay yapıyorum. Miktarı arttırıp azaltmak tamamen sizin elinizde. İlla kiş tepsisi kullanmak gibi bir mecburiyetiniz de yok fırına dayanıklı yuvarlak bir tepsi olması yeterli.

***Misafirimin geleceği bir gün elmalı pay yapmak arzusundaydım ama aşaması çok bir pay yapacak zamanım yoktu. Ne yapabilirim diye düşünüp sıkça yaptığım payın hamurunu yapmayı bu hamurdan iki farklı tarif denemeyi düşündüm. Tek bir hamurla hem sebzeli payım olacaktı, hem de elmalı payım. Bence çok lezzetli oldu. İtiraf etmeliyim ceviz içi arttıkça lezzet de artıyor. İnsan zorda kalınca üretken de olabiliyor.:))) Hani elmalı payın hamurunun ıslanmaması çok zordur. Hamurunu tutturmak derttir tezgahla dolap arasında mekik dokursunuz işte bu tarifle bütün bu streslerden bir anda kurtuluyorsunuz.:)) Yok ben stres yaşarım tezgahla dolap arasında gelir giderim diyorsanız önümüzdeki günlerde bu tarz bir tarfide sizlerle paylaşacağım. )) Afiyetler olsun


1 yorum:

Adsız dedi ki...

Elmalı pay nefis görünüyor. İçinin malzemelerini çiğ koyuyoruz demişsiniz. Deneyeceğim. Sanki daha pratik gibi geldi. Umarım aynı sonucu elde ederim. Sibel