21 Şubat 2012
İçli Köfte
Malzemeler:
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur (1 1/2 cup)
1 su bardağı ince irmik (1 cup)
250 gr yağsız kıyma
1 Yumurta
1 su bardağı sıcak su (1 cup)
Tuz, kırmızı toz biber
İç Harcı:
250 gr orta yağlı kıyma
4 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası (1 tbsp)
1/2 su bardağı iri doğranmış ceviz (1/2 cup)
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Kıyma tavada tahta kaşıkla ezilerek kavrulmaya başlanır. İyice ezilen tane tane olan kıymanın üzerine yemeklik doğradığımız kuru soğanlar eklenir. İyice kavrulan kıyma ve soğana biber salçası, tuz ve karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Ceviz eklenen kıyma ateşten alındıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılarak soğumaya bırakılır.
Bulgur, irmik, kıyma, yumurta, tuz ve kırmızı biber sıcak suyla iyice yoğurulur. Bulgur tamamen hamur kıvamına getirilir. Geleneksel tarifte irmik yoktur. İrmik yerine yağsız kıyma miktarı arttırılır. Hem maliyetini düşürmek hem de yapımını daha pratik hale getirmek adına irmik ekledim. Mutfak robotunda yaklaşık 15-20 dakika yoğurmak gerekir. Şayet bu işi görecek bir mutfak robotunuz yoksa en az 1 saat boyunca yoğurmanız gerekiyor. İrmikle bu süre 15 dk ya kadar iniyor.
Bir kap içerisinde ılık suyun içerisine elimizi batırarak, hazırladığımız hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alınır. Sol avucumuza aldığımız hamuru sağ elimizin işaret parmağı ile kabak oyuyormuşçasına yavaş yavaş genişletiriz. Yaklaşık 2 mm kalınlığında kahve fincanı büyüklüğünde olmalılar. Köftenin içini daha önceden hazırladığımız cevizli kıyma ile doldurduktan sonra elimizi suya batırıp ağız kısmını kapatıp, köfteye şeklini vererek işlemi tamamlarız.
Köfteyi açarken kullanmadığınız bulgurla hazırladığınız hamurunuz sertleşecektir. Her defasında kullanacağınız kadarını biraz ılık su ilavesi ile yumuşatmanız gerekiyor.
Hazırlanan köftelerimizi ya kaynayan et suyuna atıp 5-6 dk haşlarız veya kızgın yağda kızartarak servisini yaparız.
***Son derece acemice olan içli köftelerimi annem gördüğünde ne diyecek acaba. Hayatımız onun asistanlığını yapmakla geçtiğinden öyle bir güvenmişim ki kendime ben bu işi kotarırım diye içli köfte yapmaya kalkıştım. Lezzet bence hiç fena olmadı. En önemlisi köfte hamurunun ince olmasıdır. Kale duvarı gibi olmaması gerekiyor. Bir de annem teknolojiden yararlanıyor, bazı et kıyma makinanları ile birlikte içli köfte açma aparatı da satılıyor annem öyle bir kıyma makinasından yardım alıyor içli köfte hazırlarken. Hazırladığınız köfteyi içerisine koyuyorsunuz o size incecik boru şeklinde köfte açıyor. Size yalnızca içerisini doldurup ağzını kapatmak kalıyor. Benim evimde öyle teknolojik bir makina olmadığından ben en geleneksel haliyle yaptım. :))) Zor değil denemeye değer.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Zühal Hanım İçli Köfte her hanımın altından kalkabileceği bir reçete değildir. Buna cesaret etmeniz bile takdire şayan bir davranış. Hepimizin annemizden öğrendiğimiz yemekler var ve o lezzete ulaşmak için deneme yapmaktan kendimizi alamayız. Annemiz gözümüzde "Nirvana"dır. Bizde hep ona ulaşmak isteriz. Umarım bu başarı da size Annenize ulaşma zevkini tattırmıştır. Fotoğraflarda emek harcanmış, lezzetin de tam olduğundan şüphem yok. Ama sanki görsel olarak haşlama değil de kızartarak fotoğraflasaydınız daha iyi olabilirdi. Emeğinize sağlık.Seda
Benim Annem de İçli Köfte yapardı. Biz de kardeşimle ona yardım ederdik. Kıymanın içindeki cevizleri yemeye de bayılırdık. Şimdi içli köfte yaparken sadece ben kıymanın içindeki cevizleri yiyorum. Ama uzaklarda olan kardeşimi de anmadan edemiyoruz. Birlikte kıymanın içindeki cevizleri yerken Annemin"Kızım bitirdiniz cevizleri" demesi işi daha zevkli hale getiriyordu. Sayenizde eski anılar gözümde canlandı. Ellerinize sağlık. Aynen benim Anneminkiler gibi olmuş. Zehra
Seda hanımcığım, size kesinlikle katılıyorum. Ayrıca kızartılmış halinin çok daha şık görüneceği konusunda sizinle hem fikirim. Kızartılmış halini de siteye eklemeyi zaten düşünüyorduk. Sizin yorumunuzdan sonra düşüncemiz netlik kazandı. Ekibim ve ben bugün coştuğumuzdan şu anda mutfakta yeni lezzetler keşfetme peşindeyiz. İlk fırsatta kızartılmış halini de siteye ekleyeceğiz. Çok teşekkür ediyoruz. :))))
Zühal Hanım şimdiden yaptıklarınızı yayınlamanızı merakla bekliyorum.Teşekkür ediyorum.Seda.
Yorum Gönder