22 Şubat 2012

Türk Baklavası Strudel


Malzemeler:

Hamuru İçin:
1 1/3 su bardağı un (1 1/3 cup)
1/8 tsp tuz
100 ml su
30 ml sıvıyağ
1/2 tatlı kaşığı sirke (1/2 tsp)

İç Harcı:
200 gr galeta unu (2 cup)
2 yemek kaşığı portakal suyu (2 tbsp)
50 gr kuru üzüm
1 tatlı kaşığı tarçın (1 tsp)
100 gr şeker (1/2 cup)
185 gr tereyağ
1/2 su bardağı ceviz içi (1/2 cup)
1 limon kabuğu rendesi
1 kg sert elma
50 gr toz antep fıstığı (tamamen isteğe bağlı)

Hamur için istenen malzemelerin hepsini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamur kıvamı istenildiği gibi olmuyor ise, katı kıvam için her defasında 1 tatlı kaşığı olmak üzere su, yumuşak hamur için her defasında 1 tatlı kaşığı olmak üzere un ekleyebilirsiniz. Yoğurduğumuz hamurun üzerini strech film ile kapatıp en az 1 saat dinlendiriyoruz.

Tereyağın 45 gr ını eritip, galeta ununu yavaş yavaş ekleyerek kavuruyoruz. Yaklaşık 3 dk kavurma işlemi için yeterli. Kavurduğumuz galeta ununu soğumaya bırakıyoruz.

Sıcak su ile yıkayıp, havlu peçete yardımı ile kuruladığımız kuru üzümleri bir kasenin içerisine alıp portakal suyuna yatırıyoruz.

Elmaların kabuklarını soyup, 4 e böldükten sonra 2-3 mm kalınlığında dilimliyoruz. Elmaları büyükçe bir kaseye alıp, elmaların üzerine iri kıyılmış cevizi, şekeri, tarçını ve kuru üzümü portakal suyuyla birlikte koyup malzemeleri iyice harmanlıyoruz.

Dinlenen hamuru 2 eşit parçaya bölüyoruz. 1 e 1 ölçü nişasta ve unu karıştırıp 1.parçayı bununla iyice açıyoruz. Yufkadan tezgah görünebilmeli. Açtığımız yufkanın üzerine  tereyağın 70 gr ını eritip hiç bir yeri kuru kalmayacak şekilde sürüyoruz. Kavurduğumuz galeta ununun yarısını yufkanın her yerine eşit miktarda serpiştiriyoruz. Şayet varsa antep fıstığının yarısını da yufkanın üzerine eşit miktarda serpiyoruz. Hazırladığımız elmalı harcın yarısını yufkanın bir köşesine silindir biçiminde koyuyoruz. Ardından yufkayı dikkatlice rulo şeklinde sarıyoruz. Uçlarını kesiyoruz. Tepsiye aldığımız rulomuzun üzerine fırça yardımı ile eritilmiş tereyağ sürüp 200 derecede önceden ısıttığımız fırında 30 dakika pişiriyoruz.

2. bezeye de aynı işlemi tekrarlıyoruz.

Üzerine pudra şekeri serpip, 1 top vanilyalı dondurma eşliğinde servisini yapabilirsiniz.

***Neden "Türk Baklavası Strudel" dedik:

Genel olarak Strudelin Avusturya'ya ait olduğu gibi yanlış bir inanış vardır. Strudelin atası baklavadır. Osmanlı İmparatorluğunun 16. yüzyılda Macaristanı topraklarına katmasıyla birlikte Macar halkı bir çok Türk yemeği ile tanışmış bunları kendi mutfaklarında uygulamaya başlamışlardır. Bunlardan birisi de Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden olan "Baklava"dır. Avrupada çok yaygın olarak kullanılan elmayı baklavanın içerisinde kullanmaya başlamışlardır. 1699 da Osmanlı İmparatorluğu Macaristan üzerindeki hakimiyetini Hapsburglara kaptırmıştır. Macar ve Avusturya halkı bir arada yaşamaya başlamışlar ve Macarların Osmanlılardan öğrenip,  sıklıkla yapıp yedikleri bu lezzetle Avusturyalılar da bu şekilde tanıştılar. Baklavanın Strudel olma yolunda ki yolculuğu burada da tamamlanmıyor. 1816 da yapılan Viyana Kongresinin ardından Venedik ve civarı Avusturyalıların yönetimine geçtiği zaman İtalyanlar da Avusturyalılardan öğrendikleri bu tatlıyı sıklıkla mutfaklarında yapmaya başlıyorlar. Tüm dünyada beğenilerek yenilen bu tatlının yabancı bir kaynaktan öğrendiğim Baklavanın Strudel Olma Macerasını sizlerle paylaşmak istedim.  Şimdi Strudelinizin tadına vararak yiyebilirsiniz :)))) afiyetler olsun.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

a ağzıma layık çıtır çıtır görünüyor elinize sağlık. Serap

Adsız dedi ki...

Baklava ve strudel düşünsem hiç böyle bir macera canlanmazdı gözümde. Helal olsun. Bugün bir şey daha öğrenmiş oldum. Teşekkürler.Üstündeki roka mı? Ünzile

Arz dedi ki...

Kış şartlarından dolayı nane bulamadığımızdan roka koymayı uygun bulduk :)))

Adsız dedi ki...

Yakışmış Ünzile