20 Şubat 2012

Haşhaşlı Börek



Malzemeler:

2 su bardağı ılık süt (2 cup)
1 su bardağı ılık su (1 cup)
2 yemek kaşığı şeker (2 tbsp)
4 su bardağı + 2 yemek kaşığı un (4 cup + 2 tbsp)
1 yemek kaşığı tuz (1 tbsp)
1 paket maya

Harcı:

1/4 su bardağı şeker (1/4 cup)
1 su bardağı ezilmiş haşhaş (1 cup)
1/2 su bardağı sıvı yağ (1/2 cup)
1/4 su bardağı tane haşhaş (1/4 cup) (isteğe bağlı)

3 cup un, ılık süt, ılık su, şeker ve maya iyice karıştırılır. Maya ile un tamamen karıştıktan sonra tuz eklenir. Tekrar hatırlatmak istiyorum şayet maya ve un iyice karışmadan tuzu eklersek tuz mayanın etkisini azaltacağından istediğimiz sonucu elde edemeyeceğiz. Kalan un eklenerek ele yapışan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun toplanması için elimize biraz sıvıyağ sürüp, hamurumuzu toparlıyoruz. Üzerini strech filmle kapattığımız hamurumuzu mutfak havlusuna sarıp sıcak bir ortamda mayalanmasını sağlıyoruz. Yaklaşık olarak 1 saat yeterli olacaktır.

Harcını hazırlıyoruz. Bu miktarda şeker ile çok hafif tatlı oluyor. Tuzlu seviyorsanız şeker miktarını azaltmanızı doğal olarak şekerli seviyorsanız da şeker miktarını arttırmanızı öneriyorum.

Bir kaseye koyduğumuz sıvı yağa ellerimizi batırıp tezgahı yağlıyoruz. Hamurun havasını alıp, limon büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Koparttığımız parçayı elimizi yağlayıp tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Üzerine 1 yemek kaşığı hazırladığımız harçtan ekleyip servis tabağı büyüklüğüne getiriyoruz. 2 tanesini bu şekilde hazırlayıp, her bir parçayı boylamasına ortadan ikiye kesiyoruz. 4 parçayı üst üste koyup burgu yapıyoruz. Burgu yaptığımız hamuru yağlanmış fırın tepsisine koyuyoruz. Aynı işlemi hamur bitinceye kadar tekrar ediyoruz. Tepsinin üzerine strech film kapatıp mutfak havlusu ile örterek tepsi mayasının gelmesini bekliyoruz. Üzerine 1 yumurtayı çırpıp sürdükten sonra 200 derecede önceden ısıttığımız fırında yaklaşık 45-50 dakika kadar pişiriyoruz.

*** Bizim kullandığımız haşhaş Burdur'dan geldi. Ambalajlı olarak marketlerde satılanlar gibi tahin renginde değil siyah bir haşhaştı. İçerisine koyduğumuz tane haşhaş tamamen isteğe bağlı olmazsa da olur.

Yıllar önce çocukluğumda komşumuzun yaptığı ve doyasıya yediğim haşhaşlı böreğe olan özlemden dolayı haşhaş getirtmiş ama bu güne kadar dolapta durmuş bir türlü denemeye fırsatım olmamıştı. Komşumuzun sütlü bir hamur yoğurduğunu ve üst üste bir kaç yufkayı birden koyduğunu hatırlıyorum. Üzerine de salça ve yoğurdu karıştırıp sürüyordu. Çok ilginç gelmişti. Bu tarifi sadece haşhaşlı börek yemek istediğimiz için yaptık. Siteye koymak gibi bir niyetim de yoktu. Neredeyse her sitede bir haşhaşlı börek tarifi mutlaka var biz eksik kalalım diye düşünmüştüm. Ama arkadaşların yok bunu mutlaka yazmalısınız ısrarları üzerine sizlerle paylaşıyorum. Afiyetler olsun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın Zühal Hanım; ben haşhaşlı böreği çok seviyorum. Bizim de komşumuz çok güzel yapardı.Bende sayenizde onu andım. İnşallah en kısa zamanda deneyeceğim. Siyah haşhaş sanki çikolatalı bir hava vermiş. Ellerinize sağlık.Çok iştah açıcı bir görüntüsü var. İnsanın hemen mutfağa girip yapası geliyor. Ama şu an işyerindeyim. İyi ki sitenize bu tarifi aldınız. Sizin tarifleriniz tutuyor. Bilindiğini düşünmeden kendi yorumunuzla verin tarifleri lütfen. Sizin mutfak aşkınız her tariften bize akıyor. Saygılarımla. Mukaddes