17 Şubat 2012

Kaburga Dolması




Malzemeler:

1 adet yarım kuzu kaburga (2 kg kadar)
İç pilav
3 yemek kaşığı yoğurt (3 tbsp)
1 yemek kaşığı salça (1 tbsp)
1 tatlı kaşığı şeker (1 tsp)
1/2 su bardağı sıvı yağ (1/2 cup)

1.Aşama
Kuzu kaburgayı iyice yıkayıp havlu peçete yardımıyla kuruluyoruz. Kaburgaların üzerini örten etle kaburgaların arasını ince bir bıçak yardımı ile cep şeklinde açıyoruz. Açtığımız bu bölümü iç pilavla iyice dolduruyoruz. Doldurduktan sonra açık olan bölümü mutfak ipi ile pilav görünmeyecek şekilde dikiyoruz. İçerisine koyacağınız iç pilavı 1 e 1,5 değil 1 e 1 su ile pişirin ki dolmanın içerisinde pişme işlemi devam edeceğinden pilavınız hamurlaşmasın.




2.Aşama  Salça, yoğurt ve şekerle oluşturduğumuz macunu elimize eldiven giyip kaburganın üst kısmına iyice ovarak sürüyoruz. Genişçe bir tencereye sıvı yağ koyup iyice ısıtıyoruz. Yağ çok sıcak olmalı. Kaburgayı bu yağa atıp iyice kızartıyoruz. Yaklaşık heryerinin kızarması 5 dk kadar sürüyor. Bu aşamada çok dikkatli olmanızı öneriyorum gerçekten çok fazla sıçrıyor. Tencereniz nekadar büyük ve ne kadar derin olursa işiniz o kadar kolaylaşır. Bir de her yerini çevirip her tarafının kızarmasını sağlayacağımızdan çevirme esnasında uzunca bir mutfak eldiveni ve hatta uzun kollu bir şey giymenizi öneriyorum.



3. Aşama Her yerini kızarttığımız kaburgayı tencereden alıp tencereye 1,5 lt kadar kaynar su koyuyoruz. Üzerine kaburganın kemikli bölümü alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Pişme esnasında su seviyesinin yaklaşık 2-3 cm yüksekliğinde olması suyun sadece etin kemiklerine dokunması gerekiyor. Yaklaşık 3 saat kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Yarım saatte bir su seviyesini kontrol edip eksildi ise kaynar su ekliyoruz.



Yemeğimiz servise hazır.

*** Bu tarif ve bunu yapma fikri Ayhan Beyden (Ayhan Kıvrakdal) çıktı. Ne o ne de biz daha önce denememiştik. Biz derken Rafet Bey, Nuray Hanım ve ben, hem heyecan yaptık hem de gözümüz korkmadı dersem yalan olur. İçimizde en tecrübeli Ayhan Beydi o nasıl yapıldığını 1 kere görmüştü biz de o da yoktu.  Hem nasıl yapıldığını öğrenmek, hem mükemmel bir sonuç elde etmek hem de bunu bir an önce sizlerle paylaşmak istiyorduk. Kaburga dolması, kaburga dolması derlerdi de gözümde büyürdü. Gözümde büyüyenin bilinmezlik olduğunu bugün çok daha iyi anladım. Test ettik pişirdik söylemesi ayıptır afiyetle yedik. Size şunu söyleyebilirim ki bu kaburga dolması yapmanın hiç bir numarası yokmuş :)))) Diyeceksiniz ki 4 kişi 1 kaburga dolması yapmışsınız tabiki kolay olmuştur. İtiraf etmeliyim ki herkes eşit çaba harcadı. Çok samimi olarak söylüyorum 4 kişinin aynı anda mutfakta olması tamamen meraktan, yoksa 1 kişinin tek başına çok kolaylıkla yapabileceği bir yemek.   Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun diyorum. 

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Son paragrafta, yemeği ne şekilde yaptığınızı anlattığınız bölüm, inanın tariften daha merak uyandırıcı ve keyifli. Aslında her yemeğin veya yemek tarifinin böyle kişiye özgü bir hikayesi olmalı. Şu kısacık hayatta önemli olan yaşanmışlıklar, keyifli hatırlar değil mi. Yoksa her yemeğin tarifini zaten yüzlerce yemek tarif blogunda veya yemek kitaplarında bulabiliyoruz. Paylaşımınız için teşekkürler, selam ve saygılar. Umarım bundan sonraki tariflerinize de böyle küçük dipnotlar, yapış hikayeleri vs eklersiniz.
Abdulvahab El Rıza

Arz dedi ki...

Çok teşekkür ediyorum. Mutfakta yemek yaparken çok eğleniyoruz. Yeni aldığımız bir mutfak aracını veya daha önce denemediğimiz bir reçeteyi denemeden önce çok heyecanlanıyoruz. Bir blog oluşturmak düşüncesinde değildim. Dostlarımın ısrarları üzerine sanal bir yemek defteri oluşturmak amacıyla blog hesabı açtım. Henüz 1 aylık olan bu bebeğe gelen olumlu reaksiyonlar bizim mutfakta yaşadığımız gündelik heyecanı ikiye katladı. Büyük bir keyifle yaptığımız yemeklerimizi sizlerle keyfimizi artırmak amacıyla paylaşıyoruz. Sizlerin de bu keyifi bizlerle birlikte yaşadığınızı duymak çok güzel. Olumlu olumsuz her türlü eleştirilerinize açık olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Selam ve saygılarımla

Adsız dedi ki...

Bu yemeği bir çok defa tattım. Hatta bizzat çok ünlü yöresel mutfaklarda yedim. Hiç kendim yapma cesaretim olmadı. Öncelikle sizi bu konuda kutluyorum. Size bu konuda destek olan Ayhan Bey, Rafet Bey ve Nuray Hanım'a da teşekkürlerimi iletirseniz çok sevinirim. Ben Kaburga Dolmasının suya hiç değmeden 8 saat falan pişirilip, sonra da fırınlandığını duymuştum. Eğer siz güzel bir sonuç elde ettiyseniz. Ben de deneyeceğim.Hep bana çok meşakkatli gelmiştir. Ellerinize sağlık. Sunumunuz da çok şık olmuş. Garitürde patatesin yanındaki sarmsak mı? anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca Abdulvahab Beye katılıyorum. Mutfak maceranız beni de heyecanlandırdı.Kolay gelsin. Nihal ;))

Arz dedi ki...

Sizlerle yalnızca mükemmeli yakaladığımıza inandığımız reçeteleri paylaşıyoruz, denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Hatta 2,5 saat dahi pişmesi için yeterli, garnitür olarak kış şartlarından dolayı bulabildiğimiz malzemeleri kullanıyoruz. Sarımsak ve arpacık soğanları soyduktan sonra tereyağda soteledik. Afiyetler olsun.