15 Ocak 2018

Geç Bayatlayan Poğaça



Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt (235 ml 1 cup)
1 su bardağı yoğurt (1 cup)
1 su bardağı sıvı yağ (235 ml 1 cup)
1 paket maya tercihen yaş maya
2 yumurta akı sarılarını üzeri için ayırıyoruz
1 yemek kaşığı toz şeker (1 Tbsp)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz (1 tsp)
5-6 su bardağı un (5-6 Cup yaklaşık 650 gr.)

İç Harcı 
Tamamen isteğe bağlı 

Ilık süt, şeker ve mayayı yoğurma kabında iyice karıştıralım 5 dk kadar bekleyelim. Yoğurt, sıvı yağ ve yumurta aklarını mayalı karışıma ilave edelim. Bir miktar un ekleyip iyice karıştırdıktan sonra tuz ve kabartma tozunu ilave edelim. Unutmayalım ki tuzu unu ilave etmeden eklersek mayamızı kesecek ve hamurumuz arzu ettiğimiz gibi kabarmayacaktır.  Kalan unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğuralım. Yoğurduğumuz hamurun üzerini kapattıktan sonra sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalanmasını bekleyelim. Mayalanan hamuru hafifçe yoğurup havasını çıkarttıktan sonra mandalina büyüklüğünde parçalar kopartarak poğaçalarımızı hazırlayalım. Yağlı kağıt serili tepsimize poğaçaları koyduktan sonra üzerini bir bezle örterek yaklaşık 25-30 dakika kadar tepsi mayasının gelmesini bekleyelim. Tepsi mayası gelen poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam serpip önceden 190 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkan poğaçaların üzerine bir bez örterek yarım saat kadar dinlendirelim. 


***Poğaçaya eklediğimiz Kabartma Tozu Poğaçaların çabuk bayatlamasını engelleyecektir.

*** Poğaçalar tüketeceğinizden fazla ise veya daha sonra ikram edecekseniz, benim yaptığım gibi yapıp oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırıp servisten yarım saat önce çıkarta bilir hatta 200 derecede 5 dk bekleterek daha o sabah yapılmış gibi sıcacık tazecik poğaçalar ikram edebilirsiniz.




Hiç yorum yok: