Malzemeler
1 Bağ taze kuşkonmaz
2 diş ince kıyılmış sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağ (3 Tbsp)
1 tatlı kaşığı toz şeker (1 Tsp)
1/2 limon suyu
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı
Kuşkonmazları satın alırken mümkün olduğunca ince ve yeşil olanlarından seçiyoruz. Kök kısmından yaklaşık 2 cm kadar kesiyoruz. Şayet Kuşkonmazlarımız kalem gibi incecik değilse kök kısımlarını patates soyucu marifeti ile soyuyoruz. Daha sonra soğuk su ile yıkıyoruz. Taç kısımları özellikle incecik olanlarda çok narin olduğundan dikkatli bir şekilde yıkıyoruz. Genişçe bir tencereye su koyuyoruz. Kaynayan suyun içine kuşkonmazlarımızı atıp 3-4 dakika kadar haşlıyoruz. Sürenin sonunda kuşkonmazları maşayla buzlu suya alıyoruz ki pişme sonlansın aksi halde kuşkonmazlarınız hamurlaşacak lezzeti kaçacaktır. Büyükçe bir tavada öncelikle zeytinyağında sarımsakları kokusu çıkıncaya kadar soteledikten sonra soğuyan kuşkonmazlarımızı koyuyoruz. Tavayı hareket ettirerek kuşkonmazların sarımsaklarla iyice karışmasını sağlıyoruz. Üzerine toz şekeri serpip, taze karabiber ve tuz öğüterek harmanlıyoruz. En son limon suyunu sıkıp servisini yapıyoruz. Özellikle et,tavuk ve balık yemeklerinin yanında açık büfelerinizde ikram edebilir salatalarınızın lezzetine lezzet katabilirsiniz.
***Neden Kuşkonmaz Yemeliyiz
Maalesef ülkemizde pek de bilinmeyen yeni yeni market raflarınıda görmeye başladığımız sofralarımızda pek de yeri olmayan buna karşılık şifaları saymakla bitmeyen bir sebze.
Faydalarına nereden başlamak gerektiğini bilemiyorum.
Kolesterolün düşürülmesine,
Hazımsızlığı gidermeye,
Kanı temizlemeye
Şişkinlik ve ödem atılmasına yardımcı olur.
Kemikleri korur ve güçlendirir.
Uzmanlara göre içeriğindeki folik asit nedeniyle hamilelikte, anne sütünü arttırdığı için de emzirme döneminde tüketilmesi faydalı bir sebzedir. Ki bunlar kuşkonmazın akla gelen faydalarından sadece bir kaç tanesi.
***Kim okur sesimi kim duyar bilmiyorum ama bu kadar çok faydası olan bir sebzeden halkımızın mahrum olması veya fahiş fiyatlara satın alması beni üzüyor. Dilerim birileri çıkar da bu sebzeyi üretir ya da üretimini destekler biz de doyasıya yeriz. Yabancı kaynaklar bu sebzeyi kansere çare diye önerirken bizim insanımız neden bu yararlarından istifade etmesin. Karadeniz bölgesinde yabanisinin olduğunu yöre halkının yemeğini yaptığını biliyorum. Ümit ederim kısa zamanda üretimi yaygınlaşır ve teşvik edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder