30 Mart 2013
Paskalya Çöreği
Malzeme:
170 gr tereyağ ve/veya margarin (oda sıcaklığında)
3 yumurta + 1 yumurta akı
90 gr pudra şekeri (istek oranında arttırılabilir)
15 gr mahlep
11 gr instant maya
10 gr tuz
850 gr un (5 cup/5 su bardağı)
1 cup (250 ml) ılık süt
Ilık su
Üzeri için:
1 Yumurta sarısı
File badem veya fındık
Pudra şekeri, mahlep, maya, unun yarısını yoğurma kabına eliyoruz. Kuru karışımı bir miktar sütle iyice karıştırdıktan sonra tuzu ilave ediyoruz. Yine söylüyorum lütfen tuzu en başta koymayın mayayla aynı anda eklenen tuz mayanızın etkisini azaltacaktır. Karışıma sütün tamamını, yumurta ve oda sıcaklığındaki tereyağımızı ekliyoruz. Un ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru toparlamak için elinize çok az zeytinyağ sürebilirsiniz o zaman hamurunuzun hemen toparlandığını göreceksiniz. Üzerini strech filmle kapattığımız hamurumuzu ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
Mayalanan hamurumuzu hafifçe unladığımız tezgahta 1-2 dakika kadar yoğurduktan sonra 9 eşit parçaya ayırıyoruz. Her bir parçayı tezgah üzerinde yuvarlayarak uç kısımları ince orta kısmı tombul şeritler elde ediyoruz. 3 Şeridi bir araya getirerek saç örgüsü yapıyoruz. Örgüsü tamamlanan çöreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp file badem veya file fındık serpip piştiğinde dökülmemeleri için elimizle hafifçe bastırıyoruz. Önceden 190 C derecede ısıttığımız fırınımızda nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz üzerine havlu peçete kapatıp ardından mutfak havlusuna sararak dinlenmesini sağlıyoruz.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
***Oda ısısına gelen paskalyalarınızı şayet hemen tüketmeyecekseniz hava almayacak şekilde buzdolabı poşetine sarıp derin dondurucuya kaldırabilir, ikram etmeden 1 saat kadar önce çıkartıp çözünmesini bekleyerek servis yapabilirsiniz. Hatta 200 C derecede ısıtılmış fırında 5 dakika kadar beklettiğinizde taze pişmiş gibi olacaktır. Hem bir defada hepsini tüketmek gibi bir zorunluluğu ortadan kaldırmış, hem israfın önüne geçmiş hem de derin dondurucunuzda çat kapı gelebilecek misafirlerinize ikram edebileceğiniz bir şeyleriniz olur.:))) Şayet misafirimin geleceği gün zamanım yoksa bir kaç gün önceden hazırlayıp derin dondurucuya koyuyorum ki misafirimin geldiği gün daha az uğraşayım.:))
*Bu yakışıklı genç adamda benim oğlum bana anne sen yorulma hamuru ben yoğururum dedi ve işin başına geçti. :)) Hayatta insanın evladı kadar özel başka bir varlık olabilir mi?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Bu yakışıklı yoksa 8+ mı? çok güçlü görünüyor. Yumurta mı yiyor yoksa? Zerrin
Zühal hanım ben paskalyada pek başarılı olamıyorum. Sizinkiler çok hoş görünüyor.Bunda küçükbeyin katkısı var mı? Bize de yardıma gönderir misiniz teşekkür ederim. Yasemin
Yorum Gönder