24 Mart 2012

Profiterol



Malzemeler:125 gr tereyağ veya margarin
1 çimtik tuz
1 çimtik şeker
300 ml su
200 gr un
5 yumurta

Kreması:
1 lt süt (4 cup)
125 gr nişasta veya 175 gr un
300 gr şeker
2 yemek kaşığı kakao (2 tbsp)
(şayet kakaolu bir krema hazırlamak isterseniz)

Glazürü:
100 gr bitter çikolata
50 gr tereyağ

Tereyağ, su, tuz ve şeker bir tencereye konulup iyice kaynatılır. Yağ eridiğinde yavaş yavaş elenmiş un eklenir. Un eklenirken tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Orta ateşin üzerinde hamur hafif tencerenin dibi tutuncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Dibinin tutması yanması anlamında değil hafif hamur tencerenin dibine yapışmaya başlayacak. Ocağın altı kapatılarak hamur tezgahın üzerine alınıp kaşıkla açılarak soğuması sağlanır.



Ilıyan hamura her defasında 1 yumurta eklenip yoğurularak hamura yumurta yedirildikten sonra ikinci yumurta eklenmek sureti ile hamur hazırlanır.

Biz 4 adet jumbo yumurta kullandık. Normal ölçüde 5 yumurta kullanmanız bu ölçü hamurun kıvamını bulması için yeterli olacaktır.


Hazırlanan hamur krema sıkma torbasına doldurulur.


Hamur doldurulduktan sonra krema sıkma torbası iyice kıvrılarak içerisindeki havanın çıkması sağlanır. Ayrıca torbayı iyice kıvırdığımızda hamuru sıkmamızda kolaylaşacaktır



Pompaya orta büyüklükte bir uç takarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine küçük topçuklar şeklinde hamurumuzu sıkıyoruz. Unutmayınız ki sıkılan hamur en az 2 kat büyüyeceğinden hamurların büyüklüğünü isteğinize göre ayarlayınız. Aynı tepsiye sıkacağınız hamurların aynı büyüklükte olmalarına dikkat etmenizde fayda var küçük ve büyük hamurları aynı anda pişirmeye kalktığınızda küçük olanlar piştiğinde büyük olanlar çiğ kalacak veya fırından çıkarttığınızda sönecektir. Tam tersi de olabilir büyükler piştiği zaman küçük olanlar yanacaktır. Bu nedenle büyüklüklerinin birbirinden çok farklı olmamasına dikkat etmekte fayda var. Hamurları fırın tepsisine en az 2 cm aralıklarla yerleştiririz. Hamur çok kabaracağından aralarının açık olması yararlı olacaktır. Hazırlanan hamurları önceden 200 derecede iyice ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.

**** Çok önemli pişerken fırını kesinlikle açmayın. Beklenen sonucun elde edilebilmesi için fırınınızın pişerken hava almaması gerekiyor.



Profiterol toplarımız fırında pişerken, krema malzemelerini bir tencerede çırpma teli yardımı ile karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan 3-4 dakika kadar sonra krema kıvamını bulacaktır. Biz kremayı nişasta ile hazırladık. Akmayan koyu kıvamlı bir krema elde ettik. Kremayı kullanmadan önce iyice soğumasına dikkat ediniz. Aksi halde sıcak krema tatlımızın hamurunu yumuşatacağından istediğimiz çıtır tadı yakalayamayız.

Kakaolu krema hazırlamak istediğinizde krema malzemeleri artı kakao aynı anda tencereye konulacak.

Profiterol toplarımız piştikten sonra ister bıçak yardımı ile 1/2 cm i geçmeyecek bir kesik açıp kremayı buradan sıkabilir veya krema pompamızın ucu yardımı ile açtığımız Profiterol toplarının içerisini krema ile doldurabiliriz. Krema doldurulan kesi büyük olduğu takdirde içerisindeki krema akıp glazüre karışacağından hem görüntü hem de tad arzu edildiği şekilde olmayacaktır. Krema pompasına yuvarlak ince bir uç kullanıyoruz.



Tencereye su koyup, üzerine ısıya dayanıklı bir kap oturtuyoruz. Kabın içerisine kırdığımız bitter çikolataları ve tereyağını koyuyoruz. Tencere orta ateşte ısınırken tereyağ ve çikolatanın erimesi ile glazürümüz hazır hale gelecektir.


İçerisi krema ile doldurulmuş hamurlarımızın üzerine hazırladğımız çikolata glazürünü döktüğümüzde profiterolümüz hazır hale gelecektir. Afiyetler olsun.

*** Şekil ve sunum dışında hazırlanması hamuru tamamen Ekler Pasta ile aynı işinizi kolaylaştırmak adına tarifin ortak bölümlerini tarif içerisinde yeniden paylaştık.

*** Profiterol yaparken, bir çok firma tarafından üretilen hazır paketlerde çikolata sosları var. Arzu ederseniz bu ürünlerden de istifade edebilirsiniz. Aynen puding hazırlar gibi  hazırlamanız gerekiyor. Tencereye sütü ve toz karışımı ekleyip kaynatıp kıvamını buluncaya kadar çırparak pişiriyorsunuz. Soğurken çırpma teli ile çırparak soğutursanız kaymaklanmayacak tam kıvamını bulacaktır. Puding vb ürünlerin satıldığı reyonda bulabilirsiniz. 500 ml sütle değil 400 ml sütle hazırlamanızı öneririm. Daha yoğun, glazür tadında bir lezzet elde edeceksiniz. Hem daha pratik hem de takdir edersiniz ki daha ekonomik. Diğer markaları henüz denemedim bunu ülkemizde ilk piyasaya süren firma Dr.Oetker di çok da memnunum. Kekin, profiterolün, pancake in üzerine dökülebilir. Tamamen size kalmış.


5 yorum:

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım bakıyorum da hep Sami bey'in isteklerine cevap veriliyor gerçi ben daha bi istekte bulunmadım ama olsun, kıskandım mı ne?
birsen

Adsız dedi ki...

şaka bi yana yine döktürmüşsünüz ellerinize sağlık... birsen

Arz dedi ki...

Diyetten olsa gerek:))) Yoksa kıskanacağınızı düşünmüyorum.:))) Lütfen siz istediğiniz yemeği söyleyin biz yapalım. 3000 in üzerinde tarifimiz var resimlenmeyi bekleyen.

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba,
Ben vergileri bitirmeden siz tarifi bitirmişsiniz.Artık hafta sonu mutfakta kendime yer açmanın zamanı geldi.Bunları yaptıktan sonra yeni tarifler için kapınızı çalarım.Tabi öncelikle becerebildiğimi görmem lazım...
Tekrar teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim. Sami AĞCA

Arz dedi ki...

Rica ederiz. Sonucunu bilmek isteriz. Şimdiden kolay gelsin:)))