17 Şubat 2012

Bademli İç Pilav



Malzemeler:

1/2 su bardağı çiğ badem (1/2 cup)
2 su bardağı pirinç (2 cup)
1/4 su bardağı kuş üzümü (1/4 cup)
100 gr ciğer
1/2 demet dereotu
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin (1 tbsp)
2 yemek kaşığı zeytinyağ (2 tbsp)
3 su bardağı su (3 cup)

Bademleri kaynar suyun içerisine koyup 1 dk kaynattıktan sonra ocağı kapatıp bademleri kapaklı bir kaba alıp yumuşamalarını bekliyoruz. Yaklaşık 1 saat sonra yumuşayan bademlerin kabuklarını soyuyoruz. (Normal iç pilavda badem yerine dolmalık fıstık kullanıyoruz. Arzu ederseniz pilavınıza çok az tarçınla nane de ekleyebilirsiniz.)

Pirinci 2 yemek kaşığı tuz koyup üzerine kaynar su ilave ederek karıştırıp ıslanması için bekletiyoruz.
30 dakikalık bir süre bu işlem için yeterli. Sonrasında pirinçleri nişastası gidene kadar bol soğuk su ile yıkayıp süzgeçe alarak suyunu süzmesini bekliyoruz.

Tencereye yağı koyup üzerine önce ciğerleri ardından badem ve kuş üzümünü ekliyoruz. Malzemeler kavrulunca 1 tatlı kaşığı şeker (1 tsp), tuz, karabiber atıp 3 su bardağı  kaynar suyu ilave ediyoruz. Kaynayan suya suyunu tamamen süzmüş olan pirinçleri ekliyoruz. Kaynayan pilavın altını iyice kısarak suyunu çekmesini bekliyoruz. Suyunu çeken pilavımızın üzerine havlu peçete örtüp, mutfak havlusuna sararak dinlenmesini sağlıyoruz. 10-15 dakika sonra pilavımızın üzerini açıp 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve ince kıyılmış dereotunu ilave edip pilavımızı karıştırarak havalandırıyoruz. Havalandırdığımız pilavımızın üzerine yeniden havlu peçeteyi kapatıp mutfak havlusuna sarıp servis saatine kadar dinlenmesini sağlıyoruz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Zühal Hanım iç pilavı genellikle çam fıstığı ile yapıyordum. Bademle de çok hoş görünüyor. Badem tatlıya da tuzluya da yakışan bir tat. İç pilava da yakışmış. Eski zamanlarda bademi soymak zor geliyordu. Artık her yerde soyulmuş file badem bulabiliyoruz. Denemek lazım. Ellerinize sağlık. Tekmile