25 Mart 2012

Nohutlu Pilav



Malzemeler:

2 su bardağı pirinç (2 cup)
1 su bardağı et suyu (1 cup)
2 su bardağı su (2 cup)
1 su bardağı haşlanmış nohut (1 cup)
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz

Pirincin üzerine 1 yemek kaşığı tuz ekleyip, üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edip karıştırıyoruz. Ağzını kapatıp 30 dk kadar dinlenmesini sağlıyoruz. Dinlenen pirinçlerimizi bol soğuk su ile iyice yıkıyoruz. Beyaz su çıkmayıncaya kadar. Yıkadığımız pirinci süzgeçe alıp suyunu iyice süzmesini sağlıyoruz.

Tencereye 1 su bardağı et suyunu, 2 su bardağı suyu tereyağı ve tuzu koyup iyice kaynadığında suyunu süzen pirincimizi ilave ediyoruz. Pirinçden sonra haşlanıp suyu süzülmüş nohutumuzu ekliyoruz. Pilavımız yeniden kaynamaya başlayınca altını kısıp kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Orta ateşte olmalı çok kısık ateşte hamurlaşacaktır. Suyunu tamamen çekince ocağı kapatıp, üzerini havlu peçete ile örttükten sonra mutfak havlusuna iyice sarıyoruz. 15 dakika sonra kapağını açıp pilavımızı nohutları ezmeden karıştırıp 2 yemek kaşığı zeytinyağ ekliyoruz. Daha öncede söylediğim gibi zeytinyağ hem pilavınızın daha bir tane tane olmasını sağlayacak hem de pilavınıza parlaklık verecektir. Havalandırdığımız pilavımızın üzerine yeniden havlu peçeteyi örtüp, servis saatine kadar mutfak havlusuna sarılı olarak dinlendiriyoruz. Pilavınızı çok iyi sararsanız, 1,5-2 saat kadar sıcaklığını koruyacaktır.  

***Nohutlu pilavın bence olmazsa olmazı yanında tavuk ve hatta mümkünse hoşaf  veya komposto.

***Pilavda ölçü 1 pirince, 1,5 su şeklindedir. Miktarı bu ölçüyü esas alarak arttırabilir veya azaltabilirsiniz.


3 yorum:

Adsız dedi ki...

zuhal hanım bi gün erken yattım yokluğumu fırsat bilip döktürmüşsünüz yine...
birsen

Adsız dedi ki...

hatta mümkünse cacık...
birsen

Arz dedi ki...

Neden olmasın:)))