Malzemeler:
250 gr kadar haşlanmış tavuk eti
250 gr mantar
1 iri diş sarımsak
1/2 demet dereotu
Tuz, karabiber, kekik
3 adet yufka
125 gr margarin
Sos Malzemeleri:
500 ml süt
2 yemek kaşığı un (2 tbsp)
100 gr mantar
250 ml etsuyu
1 küçük diş sarımsak
Tuz, karabiber
1. yufka tezgahın üzerine serilir. Üzerine eritilmiş yağın yarısı yufkada boşluk kalmayacak şekilde sürülür. Bel eldiven giydikten sonra ellerimle yufkanın heryerine yağı yayıyorum. Bunun üzerine 2.yufka serilip kalan yağ konulup işlem tekrar edilir. En üste 3. yufkayı serdikten sonra elimizle yufkanın üzerine hafifçe bastırıp tamamen yapışmalarını sağlıyoruz.
Yufkaları sigara böreğinde olduğu gibi kesiyoruz. 8 tane üçgen elde ediyoruz.
Tavaya 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağ koyup, yıkayıp ince ince kıydığımız mantarları bu yağda iyice soteliyoruz. Tavanın sıcak olmasına dikkat edelim kısık ateşte mantarsuyunu salacağından istediğimiz sonucu elde edemeyiz. Mantarların üzerine tuz, karabiber, kekik ve arzu edilirse biraz pul biber ilave ederek lezzetlendiriyoruz. Hazırlanan mantarımızı ocaktan alıp, daha önceden haşlayıp didiklediğimiz tavuk etini ve ince kıyılmış dereotunu bu karışıma ilave edip harmanlıyoruz.
Hazırladığımız karışımdan yufkaların arasına koyup sigara böreği şeklinde sarıyoruz. Ortasına kürdan takıyoruz ki daha sonra yapacağımız işlem sırasında dağılmasınlar. Böreklerimizin hepsini sarıp bitirdikten sonra, böreklerimizi çukur bir tepsiye alıyoruz. Böreklerin üzerini kapatacak kadar soğuk su ile dolduruyoruz. Yaklaşık 1 dakika kadar bu suyun içerisinde bekletilen börekleri teker teker iki avucumuzun ortasına alıp boylamasına hafifçe bastırarak (tost gibi düşünün) içindeki fazla suyunu alıp kürdanlarını çıkartıyoruz. Suyunu aldığımız börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında böreklerimizi üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Sosun Hazırlanması:
Mantarları yıkayıp küçük küçük kıyıyoruz. Kızdırılmış 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağda mantar ve sarımsağı soteliyoruz. Ayrı bir tencerede 1 yemek kaşığı (15 gr-1 tbsp) tereyağı eritip, unu kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. Un pembeleşmeden içerisine süt/etsuyu karışımını yavaş yavaş ilave edip çırpma teli ile sürekli karıştırıyoruz. Tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı şeker (1 tsp) ilave ediyoruz. Daha önceden hazırladığımız mantarları sosumuza ekleyip karıştırarak 2-3 dk daha kaynatıyoruz.
Fırından çıkan böreklerimizin üzerine hazırladığımız sostan 1 kepçe dolusu döküp karabiber serperek servis yapıyoruz. Hem sos hem börekler sıcak olmalı. Böreklerin pişme süresi 40-45 dakika kadar sürüyor. Bu böreğin en güzel yanı bence, yurtdışında yaşayanlar bilir bizdeki gibi incecik yumuşacık yufka bulabilmek pek mümkün değildir. Bazlama benzeri katlanmaz dökülür. Bu tarif o yufkalarda bile şaşmıyor. Afiyetler olsun.
***Size bir kopya sosu hazırlayacak zamanınız yoksa, 1 paket kremalı mantar çorbasını 750 ml sütle pişirerek sos hazırlayabilirsiniz. :))
4 yorum:
Zühal Hanım Mantarlı Rulo Börek çok güzel görünüyor. Ama sanki soslu sunumu fazla iştah açıcı olmamış. Tadının mükemmel olduğuna emin olmama rağmen sunumu konusunda biraz tereddütlüyüm. Ellerinize sağlık.Sevda.
Acemi bir fotoğrafçı ancak bu kadar çekebiliyor :)) resmi bende hiç beğenmedim onun için sossuz olan resmi de koydum. Soslu olarak ikram edildiğinde misafirlerinizin unutamayacağı bir tad olduğu garantisini verebilirim.:)))
Beni bağışlayın yorumum asla emeğinize değil. Yapımını malzemeleri düşününce mükemmel bir lezzet olduğu fikrindeyim. Hatta neredeyse tadını damağımda hissettim. Ben mantarın girdiği her yemeği çok severim. Ayrıca fotoğrafçınıza da haksızlık etmeyelim. Soslu ve sossuz sunum arasındaki farka yorum yaptım.Emeğinize ve ellerinize sağlık. ;)) Aslında bir de yorum yazdıktan sonra bilgisayar olmadığımızı kanıtlamak amcıyla yapılan doğrulama aşamasının okunması oldukça zor. Bunu da bir not olarak iletmek istedim. Sevda.
Sevda Hanımcığım, inanınız hiç bir alınganlık göstermedim. Kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim.
Sos koyduktan sonra hemen resimledim yoksa onu da kurtaramayacaktım. Hepsi bir çırpıda tükendi. Aceleye gelmiş bir resim. Bende soslu halini hiç ama hiç beğenmedim içime sinmediği içindir ki elimde bulunan sossuz resmide siteye ekledim. Yorumlarınız eleştirileriniz bizim için çok önemli lütfen bunu unutmayınız. Bu arada resimleri ben çekiyorum.:)))
Yorum Gönder